Практика – осъзнато хранене

мъфини
Обичате ли шоколад? Млечен, черен, бял, с ядки, със сушени плодове, с подправки, с разни кремчета…
Вчера към 17 часа, след почти 7 часа работа, леко уморена останах половин час сама. С нетърпение очаквах този час, защото на масичката в коридора стоеше красиво опакован пакет ръчно правени бонбони от Iv Ka! Седнах на креслото, отворих пакета и взех без да гледам един от бонбоните. Попаднах на красив като пролетно цвете, бял с ярко червени пръски. Прекрасно съчетание на млечно бялото и ярко червеното, на пипане гладък и леко хлъзгав. На светлината на лампата червените частички проблясваха като рубини в някаква незнайна скала! Жълтата опаковка подчертаваше тази изящност. Лекото шумолене като че ли ме шепнеше – „тук съм“. Имаше нежен мирис на мляко с нещо свежо, като току що откъснато цвете. Първото докосване до устните ми напомни на меката бебешка кожа на внуците ми – толкова обичах да ги докосвам с устни по челцата, докато се гушат в мен. Леко отхапах от бонбона и устата ми се взриви от съчетанието на сладко и кисело. Прекрасно! С удоволствие задържах този вкус докато парченцето се разтопи. В гърлото ми този вкус се смеси като остави усещане за домашен уют, за чашата топло мляко, което пиехме някога на закуска в бабината кухня. Бавно, с наслада доядох бонбона.
И умората вече я нямаше! Върнах се тук и сега, с усещане за това колко съм благодарна, че имам възможност да посрещам в центъра си, моите гости и приятели. Благодарна, че ми се доверяват.
Това е така нареченото ОСЪЗНАТО ХРАНЕНЕ. Когато сме уморени, напрегнати в ежедневието, е достатъчно 5 минути (например докато се храним на обяд или вечеря) да вземем една хапка, без значение какво, и осъзнато да я разгледаме, да се насладим. Да я усетим с всички сетива. Така присъстваме в момента – минало, и бъдеще вече няма. Успокояваме ума, заземяваме се. Връщаме се в ресурсно състояние след напрежението на ежедневието.
Пробвайте! Ще се радвам да споделите дали сте успели, как сте се почувствали, дали това ви е дало глътка въздух в деня ви. Дали вечерта сте били по-спокойни, по-уверени в себе си.
МЕДИТАЦИЯ – ОСЪЗНАТОТО ХРАНЕНЕ
Когато започваме да се учим да медитираме е добре да започнем като се концентрира върху познат обект. Това предоставя чудесна възможност за свежи, нови преживявания в контакт с привидно напълно обикновените неща.
Затова правим тази основна медитация, фокусирайки се върху едно много просто действие, което ни е познато: всеки ден ядем.
Внимателното хранене е уникална техника, която ще ви позволи да контролирате количеството и качеството на изядената храна, да нормализирате теглото си, без изтощителни диети.
Със съзнателното хранене ние учим тялото да разбира от какво и колко наистина има нужда. Това помага да се избегне „стресово хранене“, „компулсивно преяждане“, ще ви помогне да станете по-внимателни към това как и какво ядете.
Това упражнение ще ви върне радостта и свежестта на вкуса, а с него ще дойде и удоволствието от простата, естествена храна.
Практикувайки внимателност, ние се научаваме да слушаме себе си и да разпознаваме ситуации, когато сме движени от водовъртеж от мисли, стрес или автоматични реакции на нашия ум.
Тази техника ще ви позволи буквално да усетите вкуса на осъзнаването и чрез това да постигнете оптимално тегло, без да изтощавате плътта.
Джон Кабат Зин измисля едно добро упражнение, за да въведе полезни хранителни навици – медитацията със стафиди. Това е част от курса „Практика – внимание за намаляване на стреса“.
Това просто, но изненадващо ефективно упражнение ви връща към тук и сега. Извършва се на няколко етапа:
1. Задържаме, оглеждаме, докосваме.
2. Подушваме.
3. Слагаме го в устата си.
4. Усещаме вкуса.
5. Продължаваме да дъвчем.
6. Преглъщаме.
Това упражнение може да се направи с всяко малко хранене. Може да бъде парче шоколад, чипс или грозде. В някои случаи ще почувствате по-голямо богатство на вкусовите усещания. При други може да разберете, че тази храна не е необходима за вас или дори вредна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *